Raja Kamehameha: Raja Kerajaan Hawaii yang Agung


Kalau ditanyakan apa maksud kamehameha kepada kebanyakan orang kita, kebanyakan kita akan terbayangkan satu jurus kuasa dari sebuah anime Jepun yang terkenal, iaitu Dragon Ball. Bayangan watak Master Roshi, pembuat jurus tersebut dalam anime ini akan menyusul dalam tabir minda kita. Jeritan Son Goku,protagonis utama anime tersebut menyebut perkataan "KA..ME..HA..ME...HA!!!" sambil mengumpul tenaga di kedua-dua tangan lalu melepaskannya ke arah pihak musuh pasti akan terlukis kembali di minda kita terutama ketika hero zaman kanak-kanak kita ini beradu tenaga dengan musuh seperti Buu dan juga Cell.

Namun seberapa banyak antara kita yang tahu lafaz Kamehameha itu sebenarnya datang dari seorang pengasas empayar agung nun jauh di Hawaii? Ya, saudara jauh orang Melayu kita, iaitu bangsa Hawaii mempunyai seorang raja agung yang mempunyai nama Kamehameha dan raja itu pula menjadi kebanggaan mereka sehingga kini.

Raja Kamehameha I atau lebih dikenali sebagai Kamehameha Yang Agung (The Great) lahir pada tahun 1758. Baginda ialah pendiri kepada Kerajaan Hawaii yang sebenarnya sebuah empayar yang mengabungkan suku-suku kecil Oʻahu, Maui, Molokaʻi, Lānaʻi dan Kauaʻi kepada sebuah pemerintahan pusat yang kukuh. Nama sebenar baginda ialah Paiea manakala maksud Kamehameha itu ialah "The Very Lonely One" iaitu nama lain untuk Paiea.

Menurut tradisi di Hawaii, apabila munculnya Kokoiki atau Komet Halley, maka kononnya seorang penakluk yang hebat akan lahir. Kahuna, seorang bomoh terkenal dalam masyarakat Hawaii ketika tu meramalkan bahawa dengan kedatangan komet Halley itu, akan muncul seorang pemimpin hebat di kalangan mereka yang akan mengalahkan musuh mereka dan menyatukan seluruh kepulauan Hawaii. Dikatakan bahawa detik kelahiran Raja Kamehameha memang bertepatan dengan munculnya komet Halley (Kokoiki) pada tahun 1758.

Legenda menceritakan lagi bahawa seorang lelaki akan menyatukan seluruh Kepulauan Hawaii yang berpecah belah. Diceritakan bahawa lelaki itu mampu mengubah kedudukan batu Naha,sebuah batu legenda yang besar dan berbentuk kuboid. Sejak sekian lama, banyak lelaki an jejaka Hawaii yang cuba menolak batu itu namun tidak berjaya. Dan ketika Kamehameha cuba untuk menolak batu itu, seorang ketua puak asli di Hawaii pada masa itu mengatakan bahawa lelaki ini tidak layak untuk menolak Batu Naha. Namun, selepas percubaan yang keras, akhirnya Kamehameha berjaya menolak batu itu dan ini memeranjatkans emua orang.

Pertempuran Mokuhai adalah detik pertama Raja Kamehameha I mula menampakkan bakat kepimpinannya. Ketika saudara Raja Alapai, Kalakiopuu meninggal dunia,pulau-pulau di Hawaii dibahagi menjadi dua, masing-masing untuk diwariskan kepada anaknya, Kiwalao dan anak saudaranya, Kamehameha. Perselisihan faham telah berlaku di daerah Keomo dan akhirnya tercetusnya peperangan.

Berjaya mencapai kemenangan dalam pertempuran itu, maka Kamehama I berjaya mengawal beberapa buah daerah. Bermula daripada situ, Kamehameha I mula memasangkan impian untuk menyatukan seluruh Hawaii di bawah satu pemerintahan. Dengan bantuan pedagang British dan juga Amerika, yang membekalkan senjata api kepada Raja Kamehameha, serta beberapa orang penasihat Eropah untuk baginda seperti Isaac David dan John Young.

Antara pertempuran yang paling diingati dalam percubaan Kamehameha I meluaskan empayarnya ialah pada Pertempuran Kawela, di mana baginda dicatatkan mengetuai 960 perahu perang serta 10,000 orang askar menyerang pulau Maui and Molokaʻi. Dalam peperangan ini, diceritakan bahawa jeneral perang kepercayaan Kamehameha I iaitu Kaʻiana telah mengkhianati perjuangan Kamehameha I. Namun Ka’iana telah terbunuh dalam pertempuran itu.

Kesemua pulau di Hawaii berjaya dikuasai oleh beliau kecuali pulau Kauai dan Niihau yang masih belum berada dibawah kekuasaannya pada tahun 1795. Namun, berkat diplomasi yang bijak daripada baginda, dua pulau tersebut berjaya dimasukkan kedalam wilayah kekuasaan Kamehameha pada tahun 1810,sekaligus beliau berjaya menyatukan seluruh pulau di Hawaii.

Kamehameha I juga terkenal dengan memperjuangkan undang-undang yang dipanggil Kānāwai Māmalahoe ( Undang-undang pengayuh berpecah), iaitu undang-undang yang melindungi hak asasi manusia bagi mereka yang bukan pejuang dalam peperangan (wanita, kaum tua dan juga kanak-kanak). Lebih kurang sama dengan undang-undang dan etika perang yang digariskan oleh junjungan besar Rasulullah S.A.W untuk umat Islam . Pada hari ini, undang-undang yang diperjuangkan oleh baginda masih lagi dipakai dalam dunia moden.Share this

Related Posts

close